تمامی دستگاه هایی که بر روی سیالات فرآیند انجام می دهند و ارتعاش دارند دارای لوله های ورودی و خروجی می باشند که سیالات را انتقال می دهند. در اثر ارتعاش دستگاه، لرزش به لوله ها نیز منتقل می شود و به واسطه لوله به بخش های دیگر منتقل می شود لذا می بایست لرزش لوله ها را متوقف کرد که این کار بر عهده لرزه گیرها می باشد.
لرزه گیرها (Expansion Joint) به دو دسته فلزی و غیر فلزی تقسیم می شوند. از لرزه گیرهای غیر فلزی پرکاربرد می توان به لرزه گیرهای لاستیکی و از لرزه گیرهای فلزی می توان به لرزه گیرهای آکاردئونی اشاره کرد.
برای مهار ارتعاش در دو جهت عمودی و افقی مورد استفاده قرار میگیرد که با توجه به دما و فشار سیال و همچنین میزان خورندگی آن مارک بندی می شود. ماکسیمم دمای قابل تحمل برای لرزه گیر 90 درجه سانتی گراد و بیشترین فشار تحملی لرزه گیر میزان 16 بار می باشد . البته در صورت سفارش می توان با دما وفشار بالاتر نیز تولید کرد.
برای مهار انبساط و انقباض ناشی از تغییرات دمایی سیال مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به نوع اتصالشان به سه دسته لرزه گیر دنده ای ، لرزه گیر جوشی و لرزه گیر فلنج دار تقسیم بندی می شود . لرزه گیر آکاردئونی دارای دو نوع مهار دار و بدون میله مهار تولید و عرضه می گردد.
اساس کار اقلام روتاری مانند پمپ، چیلر، برج های خنک کننده و ... بروی چرخش و دوران می باشد. هنگامی که این اقلام گردش و دوران دارند باعث ایجاد ارتعاش و لرزش در دستگاه ها می شود و در نتیجه ارتعاش و لرزش خود را به لوله و اتصالات و سایر دستگاه ها منتقل می کنند. انتقال ارتعاش موجب خرابی و کاهش طول عمر تمامی اقلام موتور خانه از جمله لوله ها، اتصالات، شیرآلات صنعتی و ... می شود لذا برای حل این مشکل می بایست از لرزه گیر استفاده کرد.
دیگر موردی که برای آن می بایست از خانواده های لرزه گیر استفاده کرد زمانی است که لوله ها به علت انبساط و انقباض (تغییرات دمایی) دچار تنش می شوند که در این صورت می بایست از لرزه گیرهای آکاردئونی (اتصال آکاردئونی) استفاده کرد. همانطور که توضیح داده شد لرزه گیرها دارای خانواده ای بزرگ و متنوع می باشند که هر کدام از آنها می بایست در جای خود مورد استفاده قرار گیرند که بهترین و بیشترین راندمان و بازدهی را داشته باشند.
از بروز ارتعاشات ناشی از الکتروموتورها و پمپ ها جلوگیری می کند مقاوم در برابر مواد شیمیایی و پوسیدگی مقاوم در برابر فشار بالا مقاوم در برابر حرارت بالا و سرما قابلیت نصب و تعویض آسان به وسیله پیچ و مهره جلوگیری از صداهای ایجاد شده توسط سیستمهای تاسیسات جلوگیری از اطلاف گرما در سیستم های حرارتی
از لرزه گیر در صنایع مختلفی مثل تاسیسات، صنایع شیمیایی، صنایع دریایی، نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می شود. یکی از پرکاربرد ترین موارد مصرف لرزه گیر لاستیکی در پمپ ها می باشد.
در لرزه گیرهای لاستیکی برای سهولت کار از فلنج به منظور اتصال استفاده می شود. اتصال لرزه گیرهای آکاردئونی به صورت های دنده ای، جوشی و فلنجی می باشد. مزیت اتصال فلنجی در لرزه گیرها این می باشد که برای تعمیر و نگه داری به راحتی می توان لرزه گیر را از خط خارج کرد و لرزه گیر جدید و یا تعمیر شده را در خط قرار داد.
لرزه گیر مارک زرد متناسب برای دمای 60 درجه سانتی گراد و فشار 10 بار ( اتمسفر ) می باشد. لرزه گیر مارک قرمز متناسب برای دمای 90 درجه سانتی گراد و فشار 10 بار ( اتمسفر ) می باشد. لرزه گیر مارک آبی متناسب برای دمای 60 درجه سانتی گراد و فشار 16 بار ( اتمسفر ) می باشد. لرزه گیر مارک آبی - قرمز متناسب برای دمای 90 درجه سانتی گراد و فشار 16 بار ( اتمسفر ) می باشد.
نام شما :* !!!
ایمیل :
نظر شما : * !!!